EN

Ontdek ons verantwoord managementonderwijs!


 

Diversiteit op de werkvloer met PwC

 

 

“Je beslissing wordt rijker als je net mensen betrekt die naar een probleem vanuit verschillende standpunten kijken.”

 

 

We leven in een wereld in verandering. Onze maatschappij bestaat uit verschillende mensen. Mensen met verschillende achtergronden, ouders en singles, jongeren en oudereren, topsporters en mensen met een beperking… Ze vormen allemaal een schakel in onze samenleving. Mooi is dat. Dat vindt Griet Helsen, partner en Clients and markets leader bij PwC Belgium. Griet zet diversiteit bovenaan de agenda in PwC. Daarom willen we haar graag uithoren als Unexpected Activist. 

Wat doet PwC?
Klanten van dienst zijn van strategie tot uitvoering, dat is het motto van deze onderneming. De bedrijfsstrategie van PwC is gebaseerd op het principe van waardecreatie via relaties. Het is een principe dat centraal staat in alles wat ze doen. PwC is ervan overtuigd dat een wereldwijd netwerk van specialisten nog meer waarde kan creëren voor bedrijven en investeerders. 

De plaats van diversiteit in een onderneming

Griet Helsen heeft al een mooie carrière afgelegd. In 1995 startte ze als auditor bij PwC. Daar vind je haar nog steeds. Ze is nog steeds trotse audit partner. De verantwoordelijkheden zien er vandaag echter breder uit. 

“Ondertussen heb ik ook een rol in het leadership team dat een beetje los staat van het
audit en is veel breder. Het omvat alles wat we doen met enterprise en private
business: dus familiebedrijven, start-ups, scale-ups, dus heel breed en heel interessant.”

In haar leiderschap zag Griet opportuniteiten. Het is de ambitie van deze Unexpected Activist om zoveel mogelijk diverse profielen aan te werven. Diversiteit in nationaliteit,
gender, opleidingen... Noem maar op. 

Het is bewezen dat mensen met andere achtergronden, andere denkpatronen heel veel meerwaarde brengen in een discussie. Jouw beslissing wordt rijker als je mensen betrekt die naar een probleem vanuit verschillende standpunten kijken”, zegt Griet. 

De weg naar diversiteit

Rome is natuurlijk niet in één dag gebouwd. Griet en haar team gingen aan de slag om diversiteit te verankeren in de onderneming. Haar strategie omvat zowel top down als bottom up initiatieven. 

We zijn dus niet alleen benieuwd naar wat het management ziet onder diversiteit. We hebben ook een initiatief gelanceerd en aan de jonge mensen gevraagd van wat hen interesseert en waar ze hun schouders willen onderzetten.
Bepaalde prioriteiten zijn daar uitgekomen. Enkele voorbeelden:

 • Gendergelijkheid was onmiddellijk een focus area van diverse inclusion
 • Ouderschap: hoe combineer je een gezin en werken?
 • We hebben ook LGBTQ+ als een prioriteit.
 • Er leven verschillende nationaliteit in België.
  • Hoe spreken we met elkaar?
  • Hoe communiceren we?
Uit die prioriteiten rollen projecten.

“Er waren veel verschillende stramienen, tracks zoals we ze noemen. En onze mensen kunnen zich aanmelden om mee te werken, ideeën te delen en initiatieven te nemen voor één of meerdere van die tracks”, vertelt Griet. Zo wordt de weg naar diversiteit gemaakt. 

Intussen werken meer dan 200 ambassadeurs aan de tracks ​​van diversity en inclusion om voor de komende vier jaar de resultaten nog te verhogen. Na één jaar is de impact van deze tracks al duidelijk voelbaar. 

“Na het afnemen van een enquête zien we een enorme vooruitgang. Op de vraag ‘hoe vind je dat PWC het doet voor de diversity & inclusion’, waren de antwoorden bijzonder gunstig. En we zien een groei van 17% na één jaar”, zegt Griet trots.

 

Families zijn het kloppend hart van de samenleving

Female employee_kid_remote working

 

Niet enkel jonge generaties vinden het belangrijk om een gezonde work-life balance te hebben. Aandacht voor het familieleven op de werkvloer is niet generatiegebonden, vindt Griet. 

We zien wel dat de jonge generatie er zich sneller vragen bij stelt voor ze aan kinderen beginnen”, haalt Griet aan. Jongeren gaan luisteren bij hun werkgever om te achterhalen hoe hun carrière en hun privéleven te combineren valt. Ook daar is Griet pro-actief mee bezig. Bij PwC wordt er ook duidelijk gecommuniceerd over de rolmodellen binnen een bedrijf die het gezinsleven en het werk perfect kunnen uitvoeren. Dat geeft gemoedsrust. 

Tolerantie is een belangrijke onderdeel voor diversiteit bij ouderschap. Het is een onmisbare waarde. Zo lopen er wel vaker kinderen voor de camera in een video call. Niet eenvoudig voor de ouder om zich te concentreren, dat klopt. Maar we accepteren het vandaag als het nieuwe normaal.

 

De plaats van mentaal welzijn op het werk

Los van het gezinsleven zijn er nog factoren die voor onrust kunnen zorgen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om gezond te zijn, om genoeg beweging te hebben en voldoende rust te nemen. Griet helpt ook daar een handje. Sinds twee jaar werkt PwC samen met Energy Lab. In het programma kunnen PwC collega’s achterhalen of ze voldoende slapen, gezond eten en wat hen stress bezorgt. 

Uit het programma rolden opnieuw enkele fijne initiatieven:

 • Yoga of pilates op het kantoor
 • Fitnessmogelijkheden
 • Samen wandelen
 • Fietsroutes uitwerken en samen gaan fietsen

Iedereen in de organisatie van het eerste jaar tot mensen met heel veel jaren dienst volgen die programma's volledig vrijwillig.

“We zien toch wel dat het belangrijk is dat onze mensen ook mentaal goed in evenwicht blijven en deze initiatieven helpen daarbij. Ook heel fijn, je merkt dat dat een soort van teambuilding teweeg brengt en je leert ook mensen van andere afdelingen kennen”, aldus onze Unexpected Activist.

 

Diversiteit in de praktijk

Diversity & Inclusion_Employees

 

Nu vraagt een ondernemer zich misschien af, hoe kan ik diversiteit meer implementeren in mijn bedrijf? Terechte vraag. Griet raadt aan om je stakeholders zoveel mogelijk te bevragen. Luister naar hun aandachtspunten en maak een lijst met prioriteiten. Via een Global People Survey, want zo heet de bevraging bij PwC, komt Griet en haar team elk jaar nieuwe inzichten te weten. 

“Bevragen is nuttig voor een grote én een kleine organisatie. En ik denk vooral ook dat het initiatief langs twee kanten kan komen’”, zegt Griet.Het begint vaak bij het zoeken naar profielen

Al vanaf de fase van rekrutering kan een hr-talent voor diversiteit zorgen.
Stel volgende vragen op de agenda wanneer je op zoek bent naar een nieuwe collega:

 • Naar welk profiel ben je op zoek?
 • Hoe zoek je de mensen?
 • In welke groep ga je zoeken?
 • Welke organisatie en welke kanalen gebruik je?
 • Hoe omschrijf je een bepaalde job?

Je zou verrast zijn van de hoeveelheid suggestie die verweven zit in het antwoord op deze vragen. Griet vindt het belangrijk om veel profielen met een brede achtergrond aan te trekken. Onze Unexpected Activist haalt ook aan hoe belangrijk het is om krachten te bundelen. 

“Wij werken samen met MolenGeek, een superfijne organisatie die heel goed werk levert in profielen met etnische achtergrond klaar te maken voor de arbeidsmarkt. Ze voorzien heel goede cursussen en trainingen. Zo kunnen hun leerlingen heel snel aan de slag in een organisatie.”
PwC geeft ook zelf opleidingen in MolenGeek. Er is dus een wisselwerking van kennis en divers talent. 

“Als je altijd in dezelfde vijver vist, dan is die vijver maar beperkt. Is het niet beter om ook eens in andere poelen te kijken?“, vraagt Griet zich af. En dat doen ze ook. 

 

Corporate venturing als opstap naar duurzaamheid

Wat is corporate venturing?
Een gevestigd bedrijf gaat een structurele samenwerking aan met nieuwkomers in het ondernemerslandschap of participeert in een innovatieve en gespecialiseerde start-up. Alles met het oog op kennisverspreiding en het stimuleren van ondernemers met een toekomstvisie. 

PwC ondersteunt ondernemers per industrie. Enkele voorbeelden van zo’n ondernemingen zijn: EduTech, ClimaTech, Bio Hubs… Er is behoorlijk wat interesse, ook bij onze klanten. Innovatie vinden we bij PwC belangrijk. 

Het samenbrengen van onze bestaande klantenportefeuille met start-ups zien we eigenlijk als een win win, zowel voor een start-up als voor de corporate wereld”, zegt Griet. 

Er is niet altijd sprake van succes. Daaruit is de nood gekomen aan een partner om ons daarin te begeleiden. 

AMS en PwC

Samen gingen we op zoek naar succesfactoren. De hamvraag: wat zijn eigenlijk de elementen waar je op moet letten als je aan corporate finance doet?

De studie, onder leiding van AMS, was zo goed als afgerond. PwC vraagt alsnog een verlenging, een uitbreiding. Griet en haar team wil graag nog meer expertise verkrijgen om zo structurele partnerships en corporate venturing te blijven voorzien. 
“Het is een stiel op zich”, zegt Griet. 

De academische skills van AMS waren een absolute meerwaarde om de puzzel te leggen. 
Het resultaat uit zich na een programma van tien weken. Dan krijgen de nieuwe ondernemers de kans om te pitchen voor de klanten van PwC. 
“Er ontstaan zeer mooie samenwerkingen op deze manier”, zegt Griet tevreden.

 

Wat kan AMS voor jou betekenen? >>

 

Corporate venturing waar duurzaamheid centraal staat

Het is altijd mooi om ondernemers samen te brengen, maar het wordt toch iets meer bijzonder wanneer duurzaamheid gemeenschappelijke waarden vormen. Projecten voor duurzaamheid zijn vaak een topic waar technologie bij te pas komt. Misschien bestaat er een oplossing waar een andere partij software heeft klaar staan. Matchmaking met een doel noemen we dat. 

De vraag naar duurzame oplossingen en sustainable management blijft stijgen. En dat is maar goed ook. ESG is bij veel ondernemers verweven in de bedrijfsstrategie. Ook die kennis moeten we overdragen aan de nieuwe generatie ondernemers. Daarom gaat de volgende editie van het corporate venturing programma over sustainable manufacturing.

Als je spreekt over stappen zetten in technologie, zero waste, al die zaken, ja, daar zijn natuurlijk tools en technologie heel belangrijk. Daar kan een samenwerking met een start-up heel snel gaan en heel snel mooie resultaten opleveren”, aldus Griet

Corporate Membership Network

Deans club debat-1270

 

AMS heeft een fijn initiatief gelanceerd om heel veel bedrijven, partners als het ware, samen te brengen. PwC is één van deze partners. We debatteren over verschillende relevante thema’s die impact hebben op onze maatschappij.

Een voorbeeld: Levenslang leren
We leven in een kennismaatschappij en dat willen we zo houden. We stelden ons volgende vragen:

 • Hoe kunnen we kennis nog beter op de kaart zetten?
 • Hoe kunnen we die kaart trekken?
 • Wat moeten wij aan de politiek vragen?
 • Wat kunnen wij als bedrijf?
 • Wat is onze verantwoordelijkheid hierin? 

Ook sustainability is een topic

 • Welke initiatieven nemen wij in ons bedrijf?
 • Hoe kunnen we rond deze topic bijleren?
“Het blijft niet bij enkel praten. We stellen elkaar een paar maanden na het overleg de vraag, welke initiatieven zijn daar nu uitgekomen?”, zegt Griet Helsen. 

Kortom, diversiteit bevorderen doe je niet enkel top down, maar ook bottom up en corporate venturing speelt een rol in een bedrijf dat stappen wil te zetten richting duurzaamheid.
 

Nog meer verhalen van onze Unexpected Activists 

 

AMS_Trends_Unexpected activists_Banners Gretel_Square

 

AMS_Trends_Unexpected-activists_Banners-Griet

AMS_Trends_Unexpected-activists_Banners-Jan

Hoe kan AMS jouw organisatie naar een duurzamer niveau liften?

Antwerp Management School is al jaren koploper in het begeleiden van bedrijven bij hun duurzame transformatieprocessen, zo getuigen ook de bedrijfsleiders in onze podcastreeks Unexpected Activists.

Of het nu gaat over duurzaamheid, digitale transformatie, de toekomst van werk, strategie & innovatie of smart ecosystemen, we ontwikkelen samen met u een traject op maat.

Wil je meer weten over hoe je met AMS kan samenwerken en positieve impact kan creëren voor jouw organisatie en de maatschappij? Ik geef je graag meer informatie in een persoonlijk (online) gesprek.

 

Veerle Limbos, Directeur Partnerships

AMS_Veerle Limbos_Impact_web

 

 

Contacteer Veerle Limbos (Directeur Partnerships)

Partner for research and valorization

In close partnership with you we co-create new frontiers of knowledge, translate them into tangible sustainable solutions and bring about effective change.

Learn more

Partner for lifelong learning and development

We develop company specific programs for an impactful learning experience that empowers individuals, teams and organizations to lead transformation in disruptive times.

Learn more

Gateway to talent

Finding the right talents is both a challenge and an opportunity. Our career center connects organizations with the dynamic AMS student community. Liaise your organization with our highly motivated and talented young people at our career fairs or get new generation insights through in-company projects.

Learn more

Gateway to an international trusted network

Leading transformation is a joint and collaborative effort. Partnering with us also means tapping into our powerful networks of alumni, corporates and academics worldwide. We help organizations stay connected with global trends and push boundaries in a climate of trust and cooperation.

Learn more